Φεβ 21

Κανόνες για Ασφαλής Προετοιμασία Γευμάτων στο Σπίτι

Ασφάλεια Τροφίμων

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Τα ωμά κρέατα έχουν μικρόβια

Στα μικρόβια αυτά αρέσουν τα «ταξίδια»?

Μπορούν να περάσουν από τα ωμά κρέατα σε εμάς και να μας προκαλέσουν έμετο, πυρετό, ναυτία, διάρροια κλπ.

 

Να πως , και με τί τρόπο μπορούμε να σταματήσουμε το ?ταξίδι? τους ή αλλιώς να εμποδίσουμε την διασταυρούμενη επιμόλυνση.

 

ΔΡΑΣΗ

  1. ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ την άμεση επαφή ωμού με μαγειρεμένο κρέας. ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΤΕ ξεχωριστά ωμό με μαγειρεμένο κρέας. ΠΟΤΕ στον ίδιο περιέκτη.
  2. ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ το ίδιο μαχαίρι για τεμαχισμό ωμών κρεάτων και τροφίμων που θα καταναλωθούν ως έχουν (σαλάτα, μαγειρεμένο κρέας). Τεμαχίστε ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ τρόφιμα (πχ ωμά πουλερικά, κόκκινο κρέας, σαλάτα) με διαφορετικά μαχαίρια.
  3. ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ την ίδια επιφάνεια για τεμαχισμό ωμών κρεάτων και τρόφιμων που θα καταναλωθούν ως έχουν (σαλάτα, ψωμί, μαγειρεμένο κρέας). ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ την επιφάνεια κοπής πριν τη χρησιμοποιήσετε για τεμαχισμό άλλων τροφίμων ή ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ τεμαχίστε ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ σε ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ επιφάνειες κοπής.
  4. ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ να κάνετε οποιαδήποτε εργασία χωρίς να πλύνετε τα χέρια μετά από τν χειρισμό ωμών κρεάτων. Να πλένετε ΣΧΟΛΑΣΤΙΚΑ τα χέρια σας μετά από χειρισμό ωμών τροφίμων.

 

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

  • Χειριστείτε ωμά κρέατα, ψάρια και πουλερικά σε διαφορετικές επιφάνειες από ότι τα υπόλοιπα τρόφιμα.
  • Μη δοκιμάζετε ωμό κιμά.
  • Αποψύξτε τα κατεψυγμένα τρόφιμα στο ψυγείο ή με κρύο τρεχούμενο νερό. ΠΟΤΕ με ζεστό νερό ή εκτός ψυγείου.
  • Ξεπλύνετε σχολαστικά τα λαχανικά με τα οποία θα παρασκευάσετε ωμές σαλάτες. Αφαιρέστε τα μέρη των λαχανικών που είναι σαπισμένα..
  • Καλό είναι να αποφύγετε τη χρήση ωμών αυγών για παρασκευή μαγιονέζας και γλυκισμάτων που ΔΕΝ θα υποστούν θερμική επεξεργασία (ψήσιμο), όπως μους , τυραμισού, κλπ.

 

 

ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

  • Φροντίστε τόσο για την καθαριότητα του χώρου προετοιμασίας του φαγητού όσο και για την προσωπική σας καθαριότητα.
  • Μην πιάνετε νωπά τρόφιμα και αμέσως μετά έτοιμα φαγητά χωρίς να πλύνετε τα χέρια σας.
  • Ψήνετε τα προϊόντα κρέατος, πουλερικών και ψαριών επαρκώς ώστε να είναι μαγειρεμένα και στο εσωτερικό τους.
  • Μην διατηρείτε τα έτοιμα φαγητά περισσότερο από το χρόνο που προβλέπει ο παρασκευαστής.

 

 

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

  • Μην τοποθετείτε τα ζεστά τρόφιμα κατευθείαν εντός του ψυγείου.
  • Μην αφήνετε τα τρόφιμα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος περισσότερο από δύο ώρες. Φυλάξτε την ποσότητα που δε σκοπεύετε να καταναλώσετε στο ψυγείο.
  • Για να επιτύχετε γρηγορότερη ψύξη των τροφίμων χρησιμοποιήστε ρηχούς και κατά το δυνατό μικρούς περιέκτες (ιδιαίτερα σημαντικό για ορισμένα τρόφιμα όπως το ρύζι).
  • Διατηρείστε τα τρόφιμα στο ψυγείο πάντα καλυμμένα.
  • Μην επαναθερμένετε μαγειρεμένα τρόφιμα περισσότερες από μία φορές.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://diatrofi.mysch.gr/?p=1109