Επιστροφή σε Εμβάθυνση στα Θέματα Διατροφής

Βασικά θέματα διατροφής

Α? Θεματική Ενότητα: Βασικά θέματα διατροφής

 

Κάνoντας κλικ στο εικονίδιο θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε το σχετικό βιντεομάθημα, ενώ παράλληλα μπορείτε να κατεβάσετε το βιβλίο καθώς και το τεστ αυτοαξιολόγησης.

 

Τίτλος Μαθήματος

Βιντεομάθημα
Διάλεξη 1. Έννοιες και σημασία της διατροφής Η παρούσα διάλεξη αποτελεί μια εισαγωγή στο αντικείμενο της διατροφής, όπου επεξηγούνται βασικές έννοιες που σχετίζονται με τη διατροφή του ανθρώπου και την Επιστήμη της Διατροφής. a1 Σημειώσεις :
 Α1
Αυτοαξιολόγηση:
 ΤΕΣΤ Α1
Διάλεξη 2. Θρεπτικά συστατικά Η παρούσα διάλεξη έχει ως αντικείμενο τις έξι κύριες ομάδες των θρεπτικών συστατικών και στόχος της είναι να παρουσιάσει τον ρόλο, τις λειτουργίες, τις διαιτητικές πηγές και τις συστάσεις για την ημερήσια πρόσληψη των κυριότερων θρεπτικών συστατικών. a2  Σημειώσεις :
 A2
Αυτοαξιολόγηση:
 ΤΕΣΤ Α2
Διάλεξη 3. Ενεργειακό ισοζύγιο, σωματική δραστηριότητα και καθιστική ζωή Η παρούσα διάλεξη έχει ως θέμα το ενεργειακό ισοζύγιο, τη σωματική δραστηριότητα και την καθιστική ζωή, με έμφαση στη σωματική δραστηριότητα των παιδιών και στο ρόλο του σχολείου στην προώθηση αυτής. a3  Σημειώσεις :
A3
 Αυτοαξιολόγηση:
 ΤΕΣΤ Α3
Διάλεξη 4. Ομάδες τροφίμων και γεύματα Η συγκεκριμένη διάλεξη έχει ως θέμα τις ομάδες τροφίμων και τα γεύματα. Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται οι κύριες ομάδες τροφίμων, καθώς και τα είδη και η σύσταση των γευμάτων που ενδείκνυται να καταναλώνουν οι ενήλικες και τα παιδιά. a4  Σημειώσεις :
 A4
 Αυτοαξιολόγηση:
 ΤΕΣΤ Α4
Διάλεξη 5. Ασφάλεια και επισήμανση τροφίμων Η παρούσα διάλεξη έχει ως θέμα την ασφάλεια και την επισήμανση των τροφίμων. Παρουσιάζονται τα κυριότερα θέματα που αφορούν στην ασφάλεια των τροφίμων και γίνεται λόγος για την επισήμανση των τροφίμων, με αναφορά στις σημαντικότερες πληροφορίες που αναγράφονται στις ετικέτες αυτών. a5  Σημειώσεις :
 A5
 Αυτοαξιολόγηση:
ΤΕΣΤ Α5
Διάλεξη 6. Διαταραχές θρέψης Η παρούσα διάλεξη έχει ως θέμα τις διαταραχές της κατάστασης θρέψης στις σύγχρονες ανθρώπινες κοινωνίες. Επεξηγούνται οι έννοιες που σχετίζονται με την κατάσταση θρέψης και παρουσιάζονται δεδομένα για την έκταση, την αιτιολογία και τις επιπτώσεις των δύο κύριων μορφών κακής θρέψης.  a6  Σημειώσεις :
 A6
 Αυτοαξιολόγηση:
 ΤΕΣΤ Α6
 Διάλεξη 7. Τρόφιμα με προστιθέμενη αξία για την υγεία Το θέμα της παρούσας ενότητας αφορά στα τρόφιμα με προστιθέμενη αξία για την υγεία και το ρόλο τους στη διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου. Πιο συγκεκριμένα, εξετάζονται αναλυτικά τα διάφορα είδη καινοτόμων τροφίμων και οι επιδράσεις της κατανάλωσής τους στην υγεία. a7  Σημειώσεις :
 A7
Αυτοαξιολόγηση:
 ΤΕΣΤ Α7
 Διάλεξη 8. Διατροφικά πρότυπα και μεσογειακή δίαιτα Η συγκεκριμένη διάλεξη έχει ως θέμα τα διατροφικά πρότυπα και τη Μεσογειακή δίαιτα. Περιγράφονται τα επικρατέστερα διατροφικά πρότυπα και αναφέρεται η επίδραση αυτών σε διάφορα χρόνια νοσήματα, με ιδιαίτερη έμφαση στο πρότυπο της Μεσογειακής δίαιτας. a8  Σημειώσεις :
 A8
 Αυτοαξιολόγηση:
 ΤΕΣΤ Α8
Διάλεξη 9. Διατροφή και περιβάλλον Η παρούσα διάλεξη έχει ως αντικείμενο τη σχέση ανάμεσα στη διατροφή του ανθρώπου και το περιβάλλον. Παρουσιάζονται τα στάδια του κύκλου ζωής των τροφίμων που συμβάλλουν στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος και γίνεται αναφορά στη διαχείριση και την πρόληψη των σύγχρονων περιβαλλοντικών προβλημάτων. a9  Σημειώσεις :
 A9
 Αυτοαξιολόγηση:
 ΤΕΣΤ Α9
 Διάλεξη 10. Διατροφικές πολιτικές και διατροφικές συστάσεις Η παρούσα διάλεξη έχει ως αντικείμενο τις διατροφικές πολιτικές και τις διατροφικές συστάσεις που σχεδιάζουν και εφαρμόζουν κράτη και διεθνείς Οργανισμοί, προκειμένου να ανταποκριθούν στις σχετιζόμενες με τη διατροφή ανάγκες του ανθρώπου.  a10  Σημειώσεις :
  A10
 Αυτοαξιολόγηση:
 ΤΕΣΤ Α10
Διάλεξη 11. Σχολείο και προαγωγή υγείας Η συγκεκριμένη διάλεξη έχει ως θέμα το σχολείο και την προαγωγή της υγείας. Αναλύεται ο ρόλος του σχολείου, καθώς και ο ρόλος του εκπαιδευτικού στην Προαγωγή της Υγείας.  a11  Σημειώσεις :
 A11
 Αυτοαξιολόγηση:
 ΤΕΣΤ Α11

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://diatrofi.mysch.gr/?page_id=1084